Cuma

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk / İnceleme

Film adı:
Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (The Hobbit: An Unexpected Journey)
-ENG:
The Hobbit: An Unexpected Journey)
İnceleyen:
Erkan Bahadır
İncelenme tarihi:
16.12.2012

Uzun bir beklemenin sonunda tekrardan Orta Dünya'ya kavuştuk. Filmin çekileceğini duyduğum zaman tarif edilemez bir sevinç yaşamıştım. Eminim ki sizlerde aynı sevinci yaşamışsınızdır. Bu yazımda elimden geldiğince sizlere film hakkında akıllara takılan soruların cevaplarını vermeye çalışacağım.

Filmin yayınlanmasına son bir hafta kaldığında geri sayım yapmıştık ve en sonunda filme ulaştık! Sinemada yerlerimizi aldık ve heyecanlı bir bekleyiş başladı. O bekleme süresi hepimize çok uzun bir süre gibi gelmiş olabilir. Filmin açılışında çıkan Warner Bros. logosunu gördüğümüzde hepinizin kalbi çok hızlı bir şekilde atmaya başlamıştır, buna eminim. Şahsen ben çok duygulandım. Çünkü tekrar Orta Dünya'yı görmek eski anılarımı hatırlattı.

Hobbit kıtabı ondokuz bölümlük bir kitaptır. İlk filmimizde bize sadece dokuz bölümlük kısmı sunuldu. Tabii kitap dışında Yönetmen Peter Jackson'ın da eklemeleriyle... Üç saatlik bir film bu kadar zevkli olurdu. Kitapta dipnot olarak düşülen karakterler ya da olaylar filmde büyük bir yere sahip.


Bazı izleyici kitlesi tarafından "kitaptan bu kadar çıkılmamalıydı." gibi yorumlar geliyor. Kitaptan çıkılma gibi bir durum yok. Sadece kitap dışında eklemeler yapılmış. Kitapta olan olaylar çok güzel bir biçimde filmle yansıtılmış. Zaten film ile kitap aynı olamaz, olsa bir anlamı olmaz. Kitabın akışı başkadır, filmlerin akışı başkadır. Neyse biz yine filme geri dönelim.



Filmin izleyiciyi etkilemesinin nedenleri arasında 3D, 48 frame görüntüler ve 5k çözünürlüğe sahip görüntülerdir. (Fakat 3D'nin bir kötü yanı oldu filmde, karanlık sahneleri net seçemedik. Çok karanlık bir görüntü oluşturdu. Renkleri tam gerçek tonlarıyla göremedik.) Bunlar nedir kısaca açıklayayım.

3D: Hepimiz biliyoruz zaten. Mavi ve kırmızı renklerin hakim olduğu görüntüyü yine kırmızı ve mavi renklerinin hakim olduğu bir gözlük ile izlenilen filmin sanki içerisindeymişiz hissi vermesidir.

48 frame görüntü: Normal filmler 24 frame ile çekilir. Hobbit filminde bu iki katı. Bir insanın gözü saniyede 60 frame görme kapasitesi vardır. Bunun anlamı ise Hobbit'in sahneleri çok akıcı bir şekilde çekilmiştir. En ince harekete kadar görmemiz mümkündür.

5k çözünürlük: 5k çözünürlük çok yüksek bir çözünürlüktür. 5k çözünürlüğü a4 boyutunda bir kağıt olarak ele alırsak 1080p çözünürlük onun yanında bir kartvizit oluyor. Aradaki farkı siz düşünün.


Film iki temel hikaye üzerinde duruyor.

1: Bilbo Baggins'in macerası. 2: Thorin Meşekalkan'ın yurdunu kaybetmesi ve geri almak istemesi.

Hobbit filminde LOTR serisine bağlanılan yerler çok iyi düşünülmüş. Filmin neredeyse her sahnesine LOTR izliyor havasına kapılıyoruz. LOTR serisinde görmeye alıştığımız karakterler ve mekanları tekrardan tüm ihtişamıyla görmek çok güzel bir duygu.



Gollum'a ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bildiğiniz gibi gün geçtikte teknoloji ilerliyor. LOTR serisinin çekildiği tarihe göre çok özel bir film olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Günümüzdeki teknolojilerin neredeyse hepsi Hobbit filminde yararlanılmış. Gollum'da bunu görebiliyoruz. Gollum'un gerçekçiliği gerçekte muhteşem! Yüz ifadeleri çok iyi yansıtılmış. Tabii burada Gollum karakterini oynayan Andy Serkis'i tebrik ediyoruz. Gollum kimilerine göre 'korkunç' bir karakter olarak görülebilir. Fakat bana göre çok eğlenceli bir karakter. Filmde bazı sahnelerde korkunç olsa da genel olarak çok sempatik bir karakter. Filmi izlemeyen arkadaşlarım; bazı yerlerde Gollum sizi çok güldürecektir.

Gelelim filmin müziklerine. Filmleri film yapan müzikleridir bence. Howard Shore önderliğinde gerçekten bu mükemmel filme mükemmel müzikler çıkarmışlar. Sahnelerin hareketliliklerine göre çalan müzikler sizi o olayın içine sokuyordu resmen.

Dublaja da özel bir parantez açalım. Amatör olarak dublajla ilgilenen biri olarak dublajı gayet başarılı buldum. Karakterlere sesler çok iyi oturmuştu. Türkiye'de hatta dünya çapında yer alan en iyi sesler vardı filmde. Kimileri beğenmemiş olabilir, bu gayet normal. "Gerçekteki seslere hiç benzememiş." yorumlarına bir cevap vereyim. Zaten tıpa tıp benzemesi imkansızdır. Bence dublaj gayet başarılıydı. Özellikle LOTR serisinden tanıdığımız seslerin yer alması da ayrı bir güzellikti. Frodo Baggins karakterini Emrah Özertem ve Gollum karakterini ise Bahtiyar Engin'in tekrar seslendirmesi çok iyiydi.

Toparlamak gerekirse; bu üç saatlik zaman diliminde hiç sıkılmayacaksınız. Her sahnesi çok ilgi çekici. Gözünüzü filmden alamayacaksınız, sıkılmayacaksınız.

Elimden geldiğince size filmi inceledim. Detaya girmemeye çalıştım. Girersem düşünebileceğiniz gibi aşırı spoiler vermiş olurum. Fazla spoiler vermemeye çalıştım. -zaten verirken uyarılarımı yaptım-

Sonra görüşmez üzere...
Paylas

Yazar hakkında:

Yorum Gönder

Fansinet © 2013 - Her Hakkı Saklıdır! Copyright © 2013 Fansinet - All Rights Reserved!

Öneri ve şikayetlerinizi,iletişim sayfasını kullanarak bize iletebilirsiniz.


Powered by Blogger®